Tetőfedési módszerek: a lapostető

A lapostetők egyre jobban elterjednek hazánkban is családi házak fedésénél. Cikkünkben ezt a tetőfedési módszert fogjuk röviden bemutatni, előnyeit és hátrányait összeszedni.

Az egyik legjellegzetesebb kialakítási formája a zöldtető. Ez csak kinézetre különböznek a hagyományos tetőktől, a tető funkcióját hasonlóan látják el.

A zöldtetők mellett léteznek teherhordó és nem teherhordó lapostetők is. A különbség köztük annyi, hogy a teherhordó lapostetők emberi tartózkodásra is alkalmasak, tehát a tető súlya mellett plusz terheket is elbírnak.

Családi házaknál a nem teherhordó lapostető a legelterjedtebb, mivel kialakításuk kevés plusz költséggel jár. Ha a tetőszerkezet elbírja saját magát, márpedig ez alapkövetelmény, akkor a plusz súly már nem fog nagy többletet jelenteni.

Teherhordó lapostetőnél már nagyobb költségekkel kell számolnunk, viszont ilyen esetekben a ház tetején egy „lakható” részt tudunk kialakítani, melyet különböző célokra használhatunk. Ilyenkor a tetőt körben egy attikával kerítik körbe (egy fal gyakorlatilag), mely balesetveszély csökkentésére alkalmas.

Ilyen lapostetőket találhatunk általában a panelházak tetején, de természetesen családi házakhoz is tökéletes megoldásnak számítanak, olyan területet tudunk kialakítani velük házunk tetején, ami el van zárva a szomszédoktól.

Kialakítása szakértelmet és körültekintést igényel, mivel egy szilárd födémet kell kiépíteni, de figyelembe kell venni, hogy az esővizet el kell vezetni, a hó pedig nem fog lecsúszni róla, mint a hagyományos tetőkről.