A legnépszerűbb lézerkezelések

Magyarországon a világ legfejlettebb technológiái közül válogathatunk, ha látásunkat szeretnénk javíttatni lézerkezelés segítségével. Cikkünkben ezeket a kezeléseket fogjuk bemutatni.

A lézereket csoportosíthatjuk a kezelés helye szerint:

  • a szem felszínén kezeli: ezek a PRK típusú műtétek
  • a szaruhártya érzéketlen belsejében kezeli: ezek a LASIK és FEMTO típusú kezelések

Általános PRK típusú műtétek

A PRK a legegyszerűbb lézeres szemműtét, jellemzője, hogy nem egyénre szabott. A kezelést követő három napban fénykerülés, idegentest érzés jelentkezik, a megszokott napi teendőket általában egy hét elteltével már probléma nélkül lehet végezni a kezelést követően. A PRK a gazdaságos megoldás, teljes biztonsággal végezhető, ha megfelelő berendezések és kellő tapasztalat áll a háttérben.

NO-Touch PRK kezelés

A PRK továbbfejlesztett változata, lényege, hogy a lézerkezelés alatt a PRK-hoz szükséges hámeltávolítást nem orvos végzi manuálisan, hanem ez lézerrel történik, egyszerre magával a kezeléssel. Elvégzéséhez ún. ötödik generációs lézerre van szükség.

LASIK és FAMTO lézeres szemműtét

Előnyeik, hogy a műtét után nincs fájdalom; magas dioptriák és cilinder értékek visszaromlás nélkül, eredményesebben kezelhetők; a felépülés néhány órát vesz csak igénybe. A két lehetőség egy nagyon nagy különbség van: a LASIK olcsó, de veszélyes (az esetek 99 %-ban szövődménymentes, azonban az 1% is rendkívül soknak számít, ha a szemünkről van szó); a FEMTO drágább, azonban nem jár veszéllyel.