Kerti tó működtetése, karbantartása

Kerti tó működtetése, karbantartásaAmikor kerti tavat készítünk, nem elég azt elkészíteni, hanem folyamatosan, rendszeresen foglalkozni is kell vele, ha élvezni akarjuk az általa nyújtott előnyöket. A megfelelő kerti tó eszközök beszerzésével szerencsére nincs nehéz dolgunk.

A szivattyút tisztítsuk rendszeresen. Amikor észrevesszük, hogy csökken a teljesítménye, akkor az jelzi, hogy valószínűleg tisztításra van szükség.

Ne csak a szivattyút, hanem magát a tavat is tisztítsuk rendszeresen. A tó alját különböző tavi porszívókkal, a víz tetején található leveleket, ágakat pedig manuálisan távolítsuk el, ha előfordulnak.

A tó vizét is ajánlott sok esetben cserélni, hogy az folyamatosan friss legyen. Természetesen nem kell az egészet leengednünk, majd újra feltölteni – ez az élővilágnak sem tenne jót –, hanem mondjuk a íz negyedét leengedjük egyszer-egyszer, és friss vizet töltünk a helyére. Arra is figyeljünk oda, hogy a csapvizet tisztítsuk meg, hogy klórtól mentes legyen.

A szűrőket se csapi vízben, hanem tóvízben tisztítsuk, mivel a klóros csapvíz megöli a hasznos baktériumokat a szűrőkben. Szintén, ha cseréljük ezeket az eszközöket, akkor ne egyszerre tegyük, hanem fokozatosan, idővel, egyesével cseréljük őket.

A megfelelő mennyiségű oxigén elengedhetetlen a halak és a növények számára egyaránt, így mindig figyeljünk oda arra, hogy megfelelő mennyiségű oxigén jusson a tóba a berendezéseknek köszönhetően. Ha azok meghibásodnak, kevésbé jól működnek, akkor azonnal javítsuk, cseréljük őket.