Miben segít a dietetikus?

Miben segít a dietetikus?A dietetikai tanácsadás célja sokrétű az emberek számára, az egészség megőrzését segíti elő, valamint valamely betegség, vagy kóros állapot miatt szükséges egyénre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást foglal magában.

A táplálkozási tanácsadó feladatai többek között a nyersanyagok, élelmiszerek, ételkészítési eljárások ismertetése, azok előnyeinek, hátrányainak bemutatása; étrendek energia-, tápanyagtartalmára vonatkozó számítási módszerek megtanítása; étrend összeállítás segítése, tanítása.

Milyen betegségek esetén segít a dietetikus?

Az orvostudomány egyik elengedhetetlen része a táplálkozási tanácsadás, feladata, hogy a már kialakult betegségekhez igazodjon. Lássuk, hogy milyen betegségek lehetnek ezek.

Az egyik leggyakoribb táplálkozással kapcsolatos probléma, amiről legtöbben már biztosan hallottak, a cukorbetegség, melynek mid kialakulásában, mind kezelésében nagy jelentősége van a táplálkozásnak.

A következő, szintén elterjedt probléma a táplálékallergia. Sokakkal előfordul, hogy bizonyos ételek fogyasztása után nem érzik jól magukat. Ezek az ételek általában a tej, a hisztamin és a glutén.

Következő betegség, amihez dietetikusra lehet szükség, a laktózérzékenység, ami a laktózbontó enzim teljes vagy részleges hiányát jelenti. Tünetei a puffadás, hasmenés, hasfájdalom. A betegséggel küzdőknek a laktózt tartalmazó ételeket kerülni kell vagy laktózmentes termékekkel kell kiváltani.

Szintén a dietetikus segítségére szoruló betegség a gluténérzékenység. Egyeseknél a tünetek enyhék, akár fel sem tűnnek a betegnek, mások számára pedig mindennapos problémát jelentenek.