Kerti játszótér burkolatának kialakítása

Kerti játszótér burkolatának kialakításaA kerti játékok népszerűsége töretlen mind a szülők, mint a gyerekek körében, köszönhetően számos előnyeiknek. A kerti játszótér létesítésének egyik feltétele, hogy a játékterület biztonságos legyen. Magukat a kerti játékokat úgy tudjuk megvásárolni, hogy azok már biztonságosak, EU minősítéssel rendelkeznek, azonban nem csak a játékoknak kell biztonságosnak lennie, hanem a játszótér talajának is meg kell felelni az előírásoknak.

Az előírások szerint közterületi játékok esetén egy méternél magasabb játékokhoz szükség van esés- és ütéscsillapító burkolat kialakítására. Ez a burkolat készülhet több különböző anyagból is. A legnépszerűbbek a gumilapok, a szürke homok és a gyöngykavics.

A gumilapok, gumitéglák különböző vastagságban és színben is kaphatók, így minden magassághoz, udvarhoz megtalálhatjuk a legjobban illő gumilapokat. A gumilapok telepítése hasonlóan történik a megszokott térburkolatok telepítéséhez, így megfelelő aljzat szükséges az elkészítéshez. Meg kell tervezni a vízelvezetést is és a teherhordást is. Az aljzat általában egy legalább 5 cm vastag sóderágyat jelent, amely gyöngykaviccsal, szürke homokkal van kitöltve, erre kerül rá a gumilap.

A gumilap előnye, hogy hosszú ideig tartó megoldást jelent a játszóterek burkolására, és karbantartása, tisztítása is könnyedén megoldható.

Otthoni, udvari játszóterek esetén nincs előírás arra, hogy hogyan kell burkolni a játszótereket, azonban itt is érdemes követni a közterületen hatályos jogszabályokat, ugyanis a biztonság akkor is kiemelten fontos, ha otthonunktól van szó.