A cégkivonat és szükségessége

A cégkivonat és szükségességeAki már intézett céges ügyeket, tudja, hogy az egyik leggyakrabban előkerülő dokumentum a cégkivonat. Cégkivonatra minden cégnek szüksége lesz előbb-utóbb, még a legkisebbeknek is. Lássuk, hogy miért.

Mit tartalmaz a cégkivonat?

Először is ismerjük meg, hogy mi is található meg egy cégkivonatban. A cégkivonat a cégjegyzékben jelenleg is megtalálható, aktuális adatokat tartalmazza egy vállalkozásról. Ezek az adatok többek között a cég neve, székhelye, telephelyei, cégjegyszékszáma, adószáma, bankszámlaszáma, tevékenységi körei, a tulajdonosok és a jegyzésre jogosultak. Az alap adatok, információk mellett olyan információkat is megtalálhatunk a cégkivonatban, mint hogy pl. a cég felszámolás, végelszámolás alatt áll-e, van-e adóhátraléka stb.

Mikor van szükség cégkivonatra?

Manapság már szinte minden céges ügyintézés során. Mivel egy cégkivonat 30 napig érvényes, így elég sokszor kell friss dokumentumot igényelni. Ezek a céges ügyintézések lehetnek pl. szerződéskötések, pályázatos ügyintézések, céges banki ügyintézések stb. Minden olyan esetben szükség lesz tehát cégkivonatra, amikor komolyabb, hivatalos ügyeket szeretnénk intézni.

Nem csak a saját cégünkről lehet szükség azonban cégkivonatra, hanem vannak olyan esetek, amikor egy másik vállalkozásról is megéri beszerezni egy aktuális cégkivonatot. Ilyen pl., ha meg akarunk bizonyosodni egy céges partner megbízhatóságáról, vagy szerződéskötés előtt kíváncsiak vagyunk arra, hogy az aláíró félnek valóban joga van-e eljárni az adott cég nevében.