A generálkivitelezés bemutatása

A generálkivitelezés bemutatásaAz építőipari szolgáltatások közül az egyik legnépszerűbb a generálkivitelezés, még akkor is, ha sokan nem tudják, hogy amikor szakembert keresnek, generálkivitelezőre van éppen szükségük. A generálkivitelező gyakorlatilag a teljes kivitelezési folyamatot bonyolítja le, sőt, adott esetben a tervezési folyamatnál is közreműködhet már.

Általában egy építkezésnél, felújításnál számos különböző szakemberre szükség van. A főbb feladatok a kőműves munkák általában, azonban csak kőműves munkákkal nem lesz kész egy ház. A generálkivitelező viszont tudja, hogy melyik munkafolyamathoz milyen szakemberre van szükség, és vagy ő rendelkezik ezekkel a szakemberekkel, vagy felkeresi őket, megbízza őket a munkálatok elvégzésével. Egy teljes kivitelezés úgy zajlik, hogy a különböző munkafolyamatokat össze kell hangolni, a szakembereknek figyelembe kell venni egymás elképzeléseit, ötleteit. Teljesen különböző vállalkozók esetén ez gyakran sok bonyodalomhoz szokott vezetni, sokan másokra akarják hárítani a munkát, vagy a problémát. A generálkivitelező azonban minden ilyen folyamatot összehangol, minden felmerülő problémát megold.

A generálkivitelezés történhet saját szakemberekkel is, de alvállalkozói rendszerben is. A megbízó megállapodik a generálkivitelezővel, onnantól kezdve pedig a generálkivitelező rendez minden, amire szükség van ahhoz, hogy a munkálatok elkészüljenek. Ez a fajta megoldás gyakran költségesebb, mint ha a megbízó keresne szakembereket egyesével, viszont sokkal kevesebb teendővel, szervezéssel jár.