A házépítés folyamata

A házépítés folyamataHa valaki nem az otthon vásárlása, hanem házépítés mellett dönt, akkor sokkal több teendője lesz, sokkal több mindennel kell foglalkoznia.

Első lépésként települést kell választani, majd pedig telket vásárolni. A telek vásárlás egyszerűnek tűnhet, de nem az. Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes szakembert fogadni, aki tanácsokat tud adni pl. a telek fekvését, éghajlatát. Fontos a saját igények felmérése, hogy megfelel-e a telek mérete, elhelyezkedése az elképzeléseinknek. Mekkora a területe, milyen messze van tőle iskola, bolt stb.

A telek megvásárlása után tervezőt kell választani, majd pedig következhet a tervezés. A jó tervező a telek adottságait és a megrendelői elképzeléseket figyelembe véve készíti el a terveket, valamint a helyi és az építési előírásokra is odafigyel.

A tervek elkészültét követően engedélyeztetésre lesz szükség, amit az illetékes építésügyi hatóság végez. Ha sikerrel járunk, akkor engedélyt kapunk az építkezésre.

Az építkezéshez, kivitelezéshez szakembereket kell találni. Ez történhet egyes szakemberenként, de gyakori megoldás a generálkivitelező megbízása, akinek a feladata, hogy a teljes építkezést lebonyolítsa. A generálkivitelező általában többe kerül, de jóval kevesebb tennivalóval és idegeskedéssel jár.

Ha minden jól megy az előző folyamatok során, akkor sok teendő már nem maradt. Először- az átadás-átvétel, majd pedig jöhet a használatba vétel.