A mérőeszközök jellemzői

A mérőeszközök jellemzőiKülönböző mérőműszerekre rengeteg különböző területen szükség van, elengedhetetlen ugyanis a megfelelő, hitelesített mérőműszer használata számos cég, vállalkozás működése során. Ismerkedjünk meg általánosságban a mérőműszerek jellemzőivel.

Az egyik legfontosabb jellemző a névleges tartomány. A névleges tartomány azt a tartományt jelenti, melyen belüli értékeket képes mérni az adott mérőműszer. A névleges tartományokat általában alsó és felső határukkal szokás jellemezni, így ránézésre látni lehet a lehetséges mérési értékeket. Ehhez kapcsolódik a mérési tartomány, ami azokat az értékeket jelenti, melyeknél a mérési hibának a meghatározott tartományon belül kell lennie.

Tisztában kell lenni mérőeszközök esetén a műszerállandóval, ami egy olyan értéket jelent, amivel meg kell szorozni a méréskor kapott értéket, hogy a valós értéket kapjuk meg.

A mérőműszereknek érzékenysége is van, amely a kimenőjel változásának és a bemenőjel változásának a hányadosát jelenti. Számos egyéb jellemzővel rendelkeznek a mérőműszerek, melyeket általában valamilyen folyamat vagy számítások során határoznak meg.

A mérőeszközök kalibrálása jelenti azt a folyamatot, amikor a különböző értékeket meghatározzák, valamint a kalibrálás segítségével biztosítják azt is, hogy a mérőműszer pontos legyen, az elfogadható határokon belüli mérési határokon belüli méréseket végezzen.