A lézeres szemműtét kockázatai

A lézeres szemműtét az egyik legbiztonságosabb műtéti eljárások közé tartozik, de ez nem azt jelenti természetesen, hogy teljesen kockázatmentes lenne. A több tíz éves szemműtéti gyakorlatnak köszönhetően ezeket a kockázatokat mára minimálisra csökkentették.

Leggyakrabban előforduló lézeres szemműtét problémák

  • Alul- vagy túlkorrekció: Ez a probléma homályos látást jelent általában, megoldására újabb, korrekciós szemműtétre van szükség általában 3 hónap türelmi periódus letelte után.
  • Száraz szemek: A lecsökkent könnytermelődés miatt. Szemcseppel, műkönnyel kezelhető a könny hiánya. Általában LASIK kezelés után fordul elő.
  • Vizuális tünetek: Ezek általában PRK kezelések után alakulnak ki. Ilyen lehet pl. az éjszakai látás romlása, kettős látás vagy a szem fokozott érzékenysége.

Olyan komplikációk, melyek a látást veszélyeztetik, nagyon ritkák, de ahogy minden műtétnél, szemműtétnél is fennáll a fertőzés veszélye, főként a szemműtét utáni néhány napban. Nagyon ritka, és általában inkább a PRK kezelésre jellemző, mint a LASIK szemműtétekre.

A többi műtéthez képest a lézeres szemműtét fiatal eljárásnak számít, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb probléma a szemműtét utáni egy évben kialakul.