Látnivalók a Balaton déli partján

A Balaton déli partja sokak számára csak a nyaralásról, a pihenésről szól. Ennek ellenére a déli parton sincs hiány látnivalókban, ezek közül fogunk néhányat bemutatni cikkünkben.

Szántódpuszta

Szántódpuszta a 18–19. századból érintetlenül ránk maradt, korabeli majorság, lakóházak, istállók, magtárak csoportja, s szomszédos dombon egy 1735-ben épült kis barokk kápolnával. A puszta átellenben található az északi part egyik legnagyobb látványosságával, a Tihanyi Apátsággal, annak híres alapítólevelében is megemlítésre kerül.

Siófoki templom

A szimbólumokkal zsúfolt, szárnyait kitáró madárra emlékeztető evangélikus templom Makovecz legjobb tervei közé tartozik. A templom az Oulu parkban található, mivel a faanyag nagy részét a templom elkészítéséhez a város finn testvérvárosa biztosította.

Teleki kápolna

A Teleki falu végén található Árpád-kori, román stílusú temetőkápolna sok más déli parti településhez hasonlóan a tihanyi apátság birtokai közé tartozott, a kápolnát a 18. században bővítették ki.

Kereki vára

Fehérkő (Kereki) vára a somogyi dombok között húzódó Kereki községben, egy 283 méter magas domb csúcsán helyezkedik el. A középkori várból mára csak restaurált maradványai láthatóak. A település területén találtak őskori kőbaltát, tehát a vidék feltehetően elég régóta lakott. Első írásos említése 1193-ból való.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, és meg szeretnéd látogatni a környéket, akkor szállást tudsz foglalni a http://www.balaton-apartman.hu/ szállásgyűjtő oldal segítségével.