Cégkivonat beszerzése: ingyen vagy pénzért?

Cégkivonat beszerzése: ingyen vagy pénzért?A vállalati ügyintézés, a cégek működésének alapját képezi a cégjegyzék, amely tartalmaz minden fontos információt a piac résztvevőiről, a cégekről. A cégjegyzékben található hatályos adatok megismerésére a cégkivonat igénylése nyújt lehetőséget. Cégkivonatot kérhetsz ingyenesen is, valamint egy bizonyos összegért cserébe is. Lássuk, hogy milyen különbségek vannak a két megoldás között a költségeken kívül.

Az ingyenes cégkivonat előnye, hogy elektronikus formában is beszerezhető (letölthető), pillanatok alatt. Az ingyenességnek azonban „ára” van, ugyanis ingyenes cégkivonat esetén nem biztosítja semmi, hogy a cégkivonaton szereplő adatok tényleg a legfrissebb adatokat tartalmazzák. Ennek megfelelően hivatalos ügyintézéshez általában nem felel meg egy ingyenes cégkivonat. Ha azonban csak általánosságban vagy kíváncsi egy vállalkozás adataira, vagy nem hivatalos ügyeket intézel, hanem csak tájékozódsz, akkor gyakran megfelel az ingyenes változat.

A nem ingyenes cégkivonatoknak két fajtája van, a hiteles és a közhiteles cégkivonat. Mindkettő igényelhető online, hiteles cégkivonat elektronikus formában is érkezhet, a közhiteles cégkivonatot azonban mindenképpen papír alapon, személyesen fogod kézhez kapni. Ennek megfelelően közhiteles cégkivonat igénylésénél rá kell számolni a szállítás idejét is az ügyintézéshez (általában 1-2 napon belül meg szokott érkezni az irat). A hiteles cégkivonat szintén hitelesítve érkezik, de elektronikus formában is beszerezhető. Azt, hogy hiteles vagy közhiteles cégkivonatra van szükséged, a felhasználás fogja eldönteni, ugyanis az egyes ügyintézések, pályázatok, üzletek előírják, hogy milyen cégkivonatra lesz szükség hozzájuk.