Mit kell tudni a FEMTO lézerkezelésről?

A FEMTO lézeres szemműtét az egyik legmodernebb lézerkezelés, ami manapság létezik. Segítségével az emberek nem csak a szemüvegeknek, kontaktlencséknek mondhatnak búcsút, hanem a korábbi lézeres szemműtétek hátrányainak, mellékhatásainak is.

A FEMTO kezelés teljesen biztonságos, fájdalommentes, valamint a műtét után nincs szükség hetekig-hónapokig tartó felépülésre, gyógyulásra. A FEMTO kezelés általában néhány percig tart csak, amit általában maximum 1-2 napos gyógyulási idő követ, ami után vissza lehet térni a megszokott mindennapi kerékvágásba, nem kell heteket kihagyni iskolából, munkából.

A kezelés lényege, hogy a korábbi megoldásoknál milliószor rövidebb impulzusú lézersugarakat alkalmaznak, és a felszín megsértése nélkül jutnak a szaruhártyába, ahol elvégzik a szem korrekcióját megalapozó lebenykészítést. A LASIK műtétek során ezt a lebenykészítést mechanikai eszközzel végezték, ezt váltotta fel a lézer a FEMTO kezelések során. A mechanikai eszköz helyett teljes számítógépes vezérléssel történik a lézerkezelés, aminek köszönhetően nem kell félni a korábbi szemműtétek problémáinak előfordulásától.

A FEMTO és a NASA

Amerikában a NASA űrhajósainak és a hadsereg vadászpilótáinak számára ez az egyetlen eljárás, amit engedélyeztek. Mivel ezekben a hivatásokban szükség van a tökéletes látásra, így a szemüveg vagy kontaktlencse használata nem engedélyezett. Ezekben a hivatásoknak a szemműtétnek nem csak a mindennapok terheléseinek kell ellenállni, hanem az extrém körülményeknek is, melyeket a FEMTO lézerkezelés tudott először korrigálni.